Invasiv meningokockinfektion är en bakterieinfektion som kan orsaka allvarliga sjukdomar inklusive meningit och sepsis. Meningit är en infektion i de skyddande membranen runt hjärnan och ryggmärgen. Man kan bära på bakterien utan att veta om det. Bakterien utgör dock en allvarlig hälsorisk när den blir invasiv eller när den förs över till barn eller andra som inte blivit vaccinerade.
Många friska individer kan bära bakterien i halsen eller näsan och smitta andra utan att bli sjuka.
Invasiv meningokockinfektion kan vara dödlig för upp till 10 % av alla smittade människor. De som löper störst risk för invasiv meningokockinfektion är:
Symptom utvecklas normalt sett inom 3–4 dagar efter exponering för bakterien, men det kan ta upp till 10 dagar. De innefattar:
Meningokockmeningit orsakas av bakterien Neisseria meningitides när den tar sig in i blodet eller hjärnhinnan. När bakterien tar sig in i kroppen kan den orsaka allvarliga sjukdomar såsom:
Olika typer av invasiv meningokockinfektion förekommer på olika platser.
Invasiv meningokockinfektion sprids genom nära kontakt eller direktkontakt såsom:
Det bästa sättet att förebygga meningokockinfektion är att säkerställa att du och dina barn är vaccinerade. Meningokockvaccinet skyddar dig mot olika stammar av bakterien som orsakar de dödliga formerna av sjukdomen.
Vaccination rekommenderas till personer med sjukdomstillstånd som medför en ökad risk att insjukna i invasiv meningokockinfektion. Vaccination kan även behövas vid resor till områden med pågående smittspridning. Inför Hajj, pilgrimsfärden till Saudiarabien, är det viktigt att komma ihåg att vaccination mot meningokocksjukdom krävs för inresan.
Läs mer om vilka grupper som rekommenderas vaccination i Folkhälsomyndighetens rekommendationer om förebyggande åtgärder mot invasiv meningokockinfektion.
Invasiv meningokockinfektion är medicinskt akut och kräver omedelbar vård. Invasiv meningokockinfektion behandlas med antibiotika i 3–7 dagar. Kontakta din vårdgivare omedelbart om du har exponerats för invasiv meningokockinfektion genom:
REFERENSER
Folkhälsomyndigheten. Meningokocker. https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/vaccinationer/vacciner-a-o/meningokocker/ [2018-06-01]