HYGIEN, EFTERTANKE OCH VACCINATIONER SKYDDAR RESENÄRER FRÅN OLIKA SJUKDOMAR.

Vad ser du fram emot mest med resan? Nya upplevelser, äventyr eller en bekymmerslös semester då du njuter av den lokala mat- och dryckeskulturen? Oavsett om du ska på backpackingsemester i Sydostasien, på äventyrsresa till Sydamerika eller hälsa på vänner i Afrika bör du förbereda dig noggrant inför resan, även för överraskningar. Det är bra att veta att i fjärran länder kan nivån på hygienen vara betydligt sämre än hemma. Maten och drycken är inte alltid ren och det kan få effekter på din hälsa. Turistdiarré är den vanligaste åkomman för den som reser, men man kan även bli smittad med allvarligare sjukdomar.

Sjukdomarna smittar oftast via mat, dryck, kranvatten och offentliga toaletter.

 

Tyfoidfeber och hepatit A är sjukdomar som smittar på samma sätt som turistdiarré: via mat och dryck. Även om en god hygien minskar smittorisken kan det vara svårt att förhindra smitta helt, eftersom sjukdomarna sprids i helt vanliga vardagssituationer. Du bör alltså se till att ha rätt vaccinationer och följa råden för att undvika smitta från mat och dryck.

VILKET ÄR DITT NÄSTA RESMÅL?

Titta efter på kartan om ditt resmål ligger i det orange eller röda området. Då kan du ha nytta av vaccination som skyddar mot tyfoidfeber eller hepatit A.

DU KAN ALDRIG VETA NÄR DU BLIR SMITTAD

Sjukdomar som sprids via mat och dryck är ett vanligt problem för resenärer. Även resenärer som bor på hotell med hög standard vill ofta prova många olika restauranger. På stranden eller gatuköket vill man gärna köpa mellanmål, exempelvis färdigskuren frukt. Sjukdomsalstrare kan hamna i maten under tillagning. Dricksvatten eller isbitar kan innehålla smittämnen.

Tyfoidfeber är vanligt i länder med dålig hygienisk standard. En del av de smittade får inga symptom av sjukdomen, men kan vara bärare och utan att de vet om det sprida sjukdomen vidare.

VACCINATION SKYDDAR MOT TYFOIDFEBER OCH HEPATIT A.

Reser du till riskområden? Du kan skydda dig mot tyfoidfeber och hepatit A genom att vaccinera dig innan resan. Du kan antingen ta ett separat vaccin eller ett kombinationsvaccin, mot både tyfoidfeber och hepatit A. Be din läkare eller sjuksköterska om mer information.

RÅD FÖR RESENÄRER FÖR ATT UNDVIKA SMITTA FRÅN MAT OCH DRYCK

Förutom hepatit A och tyfoidfeber finns det andra smittsamma sjukdomar som sprids via mat och dryck. Resenärer bör alltid följa dessa anvisningar:

• Tvätta alltid händerna noggrant med tvål innan måltiderna och hantering av mat och alltid efter toalettbesök.
• Använd handsprit.
• Drick endast flaskvatten eller kokat/renat vatten. Drick inte vatten vars ursprung du är osäker på.
• Borsta även tänderna i flaskvatten och eller kokat/renat vatten.
• Undvik isbitar i drycker.
• Undvik mat som serveras kall eller ljummen, som inte är ordentligt tillagad.
• Ät endast frukter och grönsaker som du själv kan tvätta och skala.
• Välj pastöriserade mjölkprodukter.
• Undvik gatukök.
• Kom ihåg att det inte är säkert att äta sushi eller skaldjur som serveras kallt på alla ställen.
• Tänk på var du badar. Det kan finnas avloppsrör i närheten av stränderna.

BEHÖVER JAG VACCINERA MIG?

Att vaccinera sig är förutom god hygien och försiktighet det bästa sättet att skydda sig mot infektionssjukdomar på resor. Man kan skydda sig mot hepatit A och tyfoidfeber genom vaccination.

TYFOIDFEBER

Tyfoidfeber är en allvarlig allmänfarlig sjukdom som gör att Salmonella Typh-bakterier sprids från tarmarna till blodomloppet. Tyfoidfeber sprids via smittad mat, dryck, smutsiga händer eller toaletter eller om smittbäraren hanterar mat.
Symptomen är ihållande feber, huvudvärk, matthet, aptitlöshet och en allmän sjukdomskänsla samt förstoppning eller diarré. Vissa kan även få hudutslag. Symptomen visar sig i regel 1–2 veckor efter att man smittats. Vissa personer kan få allvarliga komplikationer.

1. WHO. Typhoid Fact sheet. 1/2018. Kontrollerad 2.3.2018. http://www.who.int/mediacentre/factsheets/typhoid/en/

OM DU FÅR TYFOIDFEBER

behöver du antibiotika. Det tar i regel några veckor innan du blir frisk. Tyfoidbakterier som utvecklat resistens mot antibiotika har blivit ett problem som är vanligt i exempelvis Indien och övriga Asien. Det gör att sjukdomen blir svår att behandla och det tar längre tid att bli frisk.  

HEPATIT A

Hepatit A är en leverinflammation orsakad av virus. Det sprids vanligtvis via smittad mat och dryck, smutsiga händer eller toaletter, det vill säga på samma sätt som tyfoidfeber. Det kan också smitta vid närkontakt med någon som bär på smittan.

SYMPTOM

Symptomen är feber, trötthet, illamående och magsmärtor samt gul hud och gula ögonvitor. Symptomen visar sig 15–50 dagar efter smittotillfället. Eftersom hepatit A orsakas av virus finns det ingen behandling för det. Man tillfrisknar vanligtvis av sig själv från hepatit A på några veckor, men för vuxna kan det ta månader.

2. WHO. Hepatitis A Fact sheet. 7/2017. Kontrollerad 2.3.2018. http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs328/en/

OM DU BLIR SJUK

och får feber under eller efter resan bör du tala om för din läkare att du nyligen varit på resa.

Rådgör gärna med din vaccinationsmottagning kring vad som rekommenderas för just dig innan resan. Ha en bekymmersfri semester!